Скачать статью
https://doi.org/10.23648/UMBJ.2017.28.8746
УДК 613.22
РЕГИОНАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ ПИТАНИЯ ДЕТЕЙ РАННЕГО ВОЗРАСТА: РОЛЬ ОБОГАЩЕННЫХ И ГИПОАЛЛЕРГЕННЫХ ПРОДУКТОВ
Л.И. Захарова, Д.В. Печкуров, Н.С. Кольцова
ФГБОУ ВО «Самарский государственный медицинский университет» Минздрава России,
г. Самара, Россия
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Цель работы – оценить региональные современные особенности нутритивного статуса детей первых трех лет жизни, выявить основные причины нарушений питания, особенности влияния выявленных отклонений на формирование здоровья детей, возможности своевременной коррекции.
Материалы и методы. В рамках Всероссийского межрегионального мультицентрового исследования NUTRIPACK/NUTRILIFE проведено исследование 157 детей раннего возраста в пяти ЛПУ
г. Самара, находящихся на грудном, смешанном и искусственном вскармливании. Исключены дети с пищевой аллергией, врожденными пороками развития, наследственными заболеваниями, тяжёлой перинатальной патологией. Оценивали показатели физического и нервно-психического развития в динамике, заболевания детей, а также дневники питания с учетом пищевого поведения ребенка.
Результаты. Выявлен ранний перевод детей на питание с общего стола, включение в рацион недопустимых по возрасту продуктов, превышение среднего объёма питания у каждого 5-го ребёнка, что коррелировало с превышением индекса массы тела. Отмечено преобладание коровьего молока в молочном компоненте питания, низкая частота мясного и рыбного прикорма и редкое использование мяса и рыбы на 2–3-м году жизни. У 75 % детей выявлен дисбаланс в углеводном компоненте питания на 2-м и 3-м годах жизни за счет сладостей и простых углеводов; овощи и фрукты ежедневно получают только 40 % детей. Проводилась коррекция питания в беседах с родителями, составлялись индивидуальные меню с учетом социальных, культурных, национальных особенностей семьи.
Выводы. В нутритивном статусе детей первых трех лет жизни с большой частотой выявлены нарушения, связанные с неправильным питанием при превышении калорийности и снижении питательной ценности пищи, что требует проведения социально направленной работы амбулаторной службы.
Ключевые слова: дети раннего возраста, проблемы питания, дневники питания, региональные условия.
Литература
- Скурихина И.М., Тутельяна В.А. Таблицы химического состава и калорийности питания. М.:ДеЛи принт, 2007. 276.
- Боровик Т.Э. Продукты питания детей раннего возраста: каталог. М.; 2011. 563.
- Захарова Л.И., Печкуров Д.В., Кольцова Н.С. Амбулаторная неонатология. Формирование здоровья ребёнка первого года жизни: практическое руководство для врачей-педиатров первичного звена здравоохранения, врачей общей практики, семейных врачей. Самара: ГБОУ ВПО «СамГМУ» Минздрава России; 2014. 254.
- Moro G. A mixture of prebiotics oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age. Arch. of child. 2006; 91: 814–819.
- Arslanoglu S. Early dietary intervention with a mixture of prebiotics oligosaccharides incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J. Nutr. 2008; 138: 1091–1095.
- Елкина Т.Н., Суровикина Е.А., Грибанова О.А. Вопросы детской диетологии. 2007; 5 (2): 60–64.
- Джумагазиев А.А., Безрукова Д.А., Степина Н.А. Вопросы современной педиатрии. 2010; 9 (1): 36–42.
Download article
https://doi.org/10.23648/UMBJ.2017.28.8746
REGIONAL PROBLEMS OF CHILD NUTRITION: ENRICHED AND HYPOALLERGENIC PRODUCTS
L.I. Zakharova, D.V. Pechkurov, N.S. Kol'tsova
Samara State Medical University, Ministry of Health, Samara, Russia
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
The aim of the paper is to evaluate regional modern peculiarities of the nutritional status in infants (since birth up to 3 years old), to identify the main causes of malnutrition and its influence on infant’s health, and to emphasize its correctability.
Materials and Methods. As a part of All-Russian Interregional Multicentre Study NUTRIPACK/NUTRILIFE, 157 infants were examined in 5 health facilities in Samara. Infants received breastfeeding, mixed feeding and bottle-feeding. Children with food allergies, congenital malformations, hereditary diseases, and severe perinatal pathology were excluded. The authors estimated the indicators of physical and neuropsychic development in dynamics, infant’s diseases, as well as food diaries and infant’s eating behavior.
Results. The study revealed early transfer of infants to an unmeasured diet, daily intake of unacceptable products, excessive average food intake in every 5th infant, and, thus, excess of body mass index. The authors observed the predominance of cow’s milk in daily nutrition, low frequency of meat and fish in supplemental feeding and rare use of meat and fish in the diet of 2–3-year-olders. The authors revealed imbalance in the carbohydrate nutrition component in 75 % of 2–3-year-olders, because of sweets and simple carbohydrates. Only 40 % of children were given fruits and vegetables on a daily basis. During individual counseling with parents the authors tried to correction the infant’s daily nutrition, taking into account social, cultural, and national family peculiarities.
Conclusion. Nutritional status of infants showed great violations, associated with malnutrition, excess of calorie intake, and decrease in nutritional value of foods. All these problems require socially oriented work of the outpatient service.
Keywords: infants, nutrition problems, food diaries, regional conditions.
References
1. Skurikhina I.M., Tutel'yana V.A. Tablitsy khimicheskogo sostava i kaloriynosti pitaniya [Tables of chemical composition and caloric value]. Moscow: DeLi print; 2007. 276 (in Russian).
2. Borovik T.E. Produkty pitaniya detey rannego vozrasta: katalog [Food products for infants: catalogue]. Moscow; 2011 (in Russian).
3. Zakharova L.I., Pechkurov D.V., Kol'tsova N.S. Ambulatornaya neonatologiya. Formirovanie zdorov'ya rebenka pervogo goda zhizni: prakticheskoe rukovodstvo dlya vrachey-pediatrov pervichnogo zvena zdravookhraneniya, vrachey obshchey praktiki, semeynykh vrachey [Outpatient neonatology. Formation of baby’s health: Practical guideline for pediatricians of primary care settings, general practitioners, and family doctors]. Samara: GBOU VPO «SamGMU» Minzdrava Rossii; 2014. 254 (in Russian).
4. Moro G. A mixture of prebiotics oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age [A mixture of prebiotics oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age]. Arch. of child. 2006; 91: 814–819.
5. Arslanoglu S. Early dietary intervention with a mixture of prebiotics oligosaccharides incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life [A mixture of prebiotics oligosaccharides reduces the incidence of atopic dermatitis during the first six months of age]. J. Nutr. 2008; 138: 1091–1095 (in Russian).
6. Elkina T.N., Surovikina E.A., Gribanova O.A. Voprosy detskoy dietologii [Problems of child dietology]. 2007; 5 (2): 60–64 (in Russian).
7. Dzhumagaziev A.A., Bezrukova D.A., Stepina N.A. Voprosy sovremennoy pediatrii [Problems of modern pediatrics]. 2010; 9 (1): 36–42 (in Russian).